×

Забележителности около Zornitza Sands – Част 1

В днешната ни статия сме Ви подготвили 10 локации които можете да посетите на нашето родно черноморие. Те се намират в близост до Zornitza Sands и е хубаво да бъдат видяни при престоя Ви. Можете да се насладите на архитектурни или природни забележителности. Ще откриете неща които не сте знаели до сега и ще Ви бъде изключително интересно. Нашето черноморие е пълно с история. А ето ги и първите ни предложения:

  1. Емонски манастир Св. Власий – Емонският манастир Св. Власий се намира в центъра на Свети Влас. Има сведения, че манастирът достига разцвета си през XII-XIV век и особено през XIV век, по времето на българския цар Иван Александър. Днес на мястото на някогашния манастир е издигнат голям и монументален храм с патрон Св. Власий – покровителят на града. В храма се съхраняват мощи на Св. Власий, Св. апостол Андрей, както и частица от Кръста Господен.
  2. Емонски манастир Св. Андрей – Емонският манастир Св. Андрей се намира в централната част на курортния град Свети Влас. Той е един от средновековните манастири, които образуват Малката Света гора и достигат своя най-голям разцвет по времето на цар Иван Александър. Манастирът най-вероятно е бил унищожен от пирати. Днес от него е останал само един зид, който е част от оградната стена. Близо до манастирът се намира аязмото, което има лечебна вода.
  3. Базилика Света Богородица Елеуса – Базиликата Света Богородица Елеуса се намира на северния бряг на Несебър. Датирана е към V век, а тухлените печати са от времето на император Юстиниан. Смята се, че това е най-старата несебърска църква. Морето е отнесло част от брега и поради това са били унищожени северния кораб и северната част от централния кораб. Днес базиликата е консервирана и отчасти реставрирана.
  4. Църква Свети архангели Михаил и Гавраил – Несебър – Църквата Свети архангели Михаил и Гавраил се намира в северната част на Стария Несебър, Южното черноморие. Според учени е построена през 13 век и е датирана като Средновековна. В храма може да се влезе през три врати – една на северната стена към кораба и две към притвора. Има богата външна украса.
  5. Базилика Света София – Несебър – Базиликата Света София е известна още като Старата Митрополия. Тя се намира на Южното Черноморие, в центъра на Несебър. Датира от 5 век, днес е почти цяла и е може би най-внушителната от всички несебърски църкви.
  6. Археологически музей – Несебър – Археологическият музей в град Несебър е основан през 1956 г., като първата му експозиция е уредена в църквата “Св. Йоан Кръстител”. В сегашната си сграда музеят е настанен през 1944 г. В музеят е разположена експозиция наречена “Несебър през вековете”, в която са изложени експонати, паметници на културата и илюстрации от Месемврия и Средновековен Несебър.
  7. Месемврия (крепост) – Крепостта Месемврия е с архитектурно-историческо значение и се намира в Стария град Несебър. Крепостта е преустроявана няколко пъти. Най-старите стени са от V век пр.Хр. и са издигнати само от каменни блокове от древните гърци.
  8. Емонски манастир Св. Николай Мирликийски – Емонският манастир Св. Николай Мираклийски се намира край село Емона, община Несебър. Основан е през X век и е датиран като средновековен. Пет века по-късно цар Иван Александър дарява имоти на манастира. През 1805 г. е разрушен, след което отново е издигнат. Днес от манастира е запазена само църквата.
  9. Нос Емине – Нос Емине е най-източната крайна точка на Старопланинската верига. Намира се на 14 км от град Обзор. Скалният нос разделя Българското крайбрежие на южно и северно. Брегът там е много опасен за корабоплаване, защото скалния нос е обграден от стотици подводни и стърчащи над водата скални образувания. В района на нос Емине се намират останките от крепостта Емона и Средновековен манастир. На носа има действащ морски фар.
  10. Стария Несебър – Архитектурно-историческият резерват Несебър се намира в Стария град и представлява полуостров, дълъг около 850 м и широк 350 м. Несебър е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години. През античността градът е наричан Месамбрия. По време на цялото си съществуване градът винаги е бил ограждан от крепостни стени, останки от които са запазени и до днес. Първите крепостни стени са построени от траките през VІІІ век пр.Хр.