×

Забележителности около Zornitza Sands – Част 2

В днешната ни статия ще допълним забележителностите които е хубаво да бъдат видяни на нашето черноморие. Те се намират в близост до Zornitza Sands. Можете да се насладите на архитектурни или природни забележителности. Ще откриете неща които не сте знаели до сега и ще Ви бъде изключително интересно. Нашето черноморие е пълно с история. А ето ги и следващите ни предложения:

  1. Иракли (местност) – Защитената местност Иракли се намира на 9 км от град Обзор и общата й площ е над 42 хектара. Местността е отдалечена от големите курорти, което я прави привлекателна за млади хора, любители на къмпингуването. През лятото в района могат да бъдат видяни много палатки на почиващи тук.
  2. Язовир Порой – Язовир Порой се намира на 13 км от Слънчев бряг. Той заема площ от 4450 декара. Има добри условия за стопански, любителски и спортен риболов, разходка с лодка и излет.
  3. Екопътека Калето – Екопътека Калето е дълга около 2200 метра и свързва северозападните покрайнини на Обзор със средновековната крепост Калето. По маршрута могат да се видят: местността Аязмото, чешма с лековита минерална вода, Първомайската поляна с чешмата до нея и пазителката ѝ – каменната мечка, красив водопад, висок около 10 метра и още.
  4. Поморийско езеро – Поморийското езеро е лагуна и се намира край град Поморие. Отделено е от морето с естествена пясъчна коса и изкуствена дига. От него се добива сол и лечебна кал. От няколко години на южния бряг на езерото работи посетителски център, а в непосредствена близост до него е единственият в българия Музей на солта.
  5. Музей на солта – Музеят на солта е открит на 7 септември 2002 г. в град Поморие. Той е единственият в България и Източна Европа специализиран музей за добиване на сол чрез слънчевото изпарение на морската вода. Музеят представя древна анхиалска технология за производство на сол.
  6. Базилика на нос Св. Атанас – Бяла – Ранно-християнската базилика е разкрита в най-източната част на нос Свети Атанас край град Бяла, в пределите на антична крепост. Археологическите находки свидетелстват, че тя датира от V-VІ век. Оградена е от масивна ограда от камъни и тухли, която на места достига височина от 150 сантиметра.
  7. Резерват Старите поморийски къщи – Резерват Старите поморийски къщи се намира недалеч от брега на морето, в източния край на старата част от град Поморие и представя архитектурата и специфичните елементи на къщите по морския бряг. Сградите в резервата са строени през ХIX век. Туристите могат да видят типичното за поморийските къщи – два етажа, състоящи се от каменно приземие и паянтов етаж. Днес домовете от резервата са частна собственост и не се допускат посетители. В Историческия музей на Поморие обаче има експозиция, претворяваща точната им подредба.
  8. Поморийски манастир Св. Георги Победоносец – Поморийски манастир Св. Георги Победоносец се намира в курортното градче Поморие, област Бургас. Манастирът е действащ.
  9. Тракийска гробница Кухата могила – Тракийската гробница Кухата могила се намира на 100 м от пътя за Поморие и е датирана от 2-3 век.  Представлява комбинация от типична тракийска куполна гробница и римски мавзолей.

Можете да прочетете първата ни статия със забележителности тук